Η λέξη μάρμαρο ετυμολογείται από την αρχαία ελληνική μάρμαρος, δηλαδή λαμπερός λίθος. Ως μάρμαρο θεωρείται κάθε κρυσταλλικό πέτρωμα, αποτελούμενο κυρίως από ασβεστίτη, δολομίτη ή και συνδυασμό των δύο ορυκτών. Όσον αφορά στο χρώμα, τα μάρμαρα είναι μονόχρωμα ή πολύχρωμα. Ο καθαρός ασβεστίτης είναι λευκός, αλλά ορυκτές προσμίξεις προσθέτουν χρώμα σε τυχαία μοτίβα.

Το μάρμαρο, όπως και ο πωρόλιθος, ο όνυχας και άλλα φυσικά διακοσμητικά πετρώματα, εξορύσσονται σε όγκους στα λατομεία και επιδέχονται κοπή σε πλάκες, λείανση και στίλβωση.

Από την αρχαιότητα σύμβολο του εκλεπτυσμένου γούστου και της παράδοσης, το μάρμαρο προσφέρεται για ποικίλες χρήσεις, δομικής αλλά και διακοσμητικής φύσεως, καθώς είναι κατάλληλο τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους.

Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη granum, δηλαδή κόκκος, για να αποδώσει την κοκκώδη υφή του. Στην κατηγορία των γρανιτών υπάγονται πολλά φυσικά εκρηξιγενή διακοσμητικά πετρώματα, ποικίλης ορυκτολογικής και χημικής σύστασης, με μεγάλη σκληρότητα, όπως οι γνήσιοι γρανίτες, οι γρανοδιορίτες, οι χαλαζίτες κ.ά.

Εξορύσσονται σε όγκους μεγάλων διαστάσεων, που στη συνέχεια κόβονται σε πλάκες μικρού πάχους, οι οποίες επιδέχονται λείανση και στίλβωση.

Η σκληρότητα και η ανθεκτικότητα του γρανίτη τον καθιστούν ιδανική επιλογή για απαιτητικές εφαρμογές, όπως σε πάγκους κουζίνας, δάπεδα μεγάλης κυκλοφορίας, νιπτήρες και ντους, καθώς δεν γρατζουνιέται τόσο εύκολα, δεν θαμπώνει και το κόστος συντήρησής του είναι χαμηλό. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στην εσωτερική και εξωτερική επένδυση προσόψεων και στη διακόσμηση τζακιών.

Με όνομα προερχόμενο από την αρχαία ελληνική λέξη “όνυξ”, που σημαίνει “καρφί” ή “νύχι”, ο μύθος θέλει τον εντυπωσιακό όνυχα να προέρχεται από τα νύχια της θεάς Αφροδίτης που τα έκοψε με βέλος ο θεός Έρωτας, ενώ εκείνη κοιμόταν, και τα μετέτρεψαν σε πέτρα οι Μοίρες.

Ο όνυχας είναι ιζηματογενές διακοσμητικό πέτρωμα που συνδυάζει ξεχωριστή ομορφιά και επιβλητικότητα, καθώς η λάμψη που εκπέμπει λόγω της διαφάνειάς του τον μετατρέπει σε μοναδικό έργο τέχνης.

Είναι ιδανικός για τις πιο απαιτητικές αρχιτεκτονικές εφαρμογές κλασικού ή και μοντέρνου χαρακτήρα, ενώ η ανθεκτικότητά του (λόγω των εξαιρετικών φυσικομηχανικών του ιδιοτήτων) εγγυάται το διαχρονικό αποτέλεσμα.

Συναντάται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και συνδυάζεται με όλα τα υλικά και τις τεχνοτροπίες, γι' αυτό και αποτελεί την καλύτερη επιλογή για διακοσμητικές επενδύσεις εσωτερικού χώρου τόσο στην κατοικία (πάγκους κουζίνας και μπάνιου, σκάλες, κ.ά.), όσο και σε χώρους εργασίας (μπαρ, χώροι υποδοχής, κ.λπ.).

Συνθετικό χαλαζιακό πέτρωμα, ο τεχνογρανίτης παρασκευάζεται από πετρώματα πυριτικής σύστασης, όπως γρανίτες, βασάλτες ή κονιοποιημένο φυσικό χαλαζία, τα οποία ενισχύονται με πολυεστερικές ίνες.

Η σκληρότητα και η ανθεκτικότητα του υλικού, αλλά και η ελάχιστη απορροφητικότητα που παρουσιάζει συντελούν στο να μη χρειάζεται τη συντήρηση ενός φυσικού υλικού.

Παράγεται σε πλάκες συγκεκριμένων διαστάσεων, ενώ η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων στην οποία διατίθεται το κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλές ως διακοσμητικό επενδυτικό υλικό σε οικοδομές, κυρίως στην επένδυση τοίχων, σε κουζίνες, τζάκια, κ.ά.

Όταν η τεχνολογία του σήμερα συναντά την αρχαιότητα, μας δίνει υλικά που συνδυάζουν τη φινέτσα με την τεχνική αρτιότητα και την αντοχή στη φθορά, όπως το τεχνομάρμαρο. Μέλος της οικογένειας των τεχνητών διακοσμητικών πετρωμάτων, το τεχνομάρμαρο έχει περιεκτικότητα από 91 έως 96% σε φυσικά πετρώματα (μάρμαρα, ασβεστόλιθοι κ.λπ)., στα οποία προστίθενται κατάλληλες οργανικές συγκολλητικές ύλες (ρητίνες) και χρωστικές ουσίες.

Προσφέρει δυνατότητες επεξεργασίας όμοιες με του φυσικού μαρμάρου, ενώ λόγω της χρωματικής του ομοιομορφίας, προτιμάται ιδιαίτερα για πλακόστρωση μεγάλων επιφανειών και επένδυση τοίχων, σε εσωτερικούς κυρίως χώρους.

Είναι περιζήτητο όμως και για διακοσμητικούς σκοπούς, όπως λόγου χάρη για χρήση σε πάγκους μπάνιου και κουζίνας, επένδυση τζακιών κ.ά.

Παλαίωση

Με ειδική επεξεργασία από εξειδικευμένα μηχανήματα, η επιφάνεια της πλάκας αποκτά αίσθηση παλαιότητας, ενώ προσφέρονται εδώ δύο δυνατότητες:

  1. Παλαίωση σε κανονισμένες διαστάσεις (5x5, 10x10, 20x20, 30x10, 30x30)
  2. Ακανόνιστη παλαίωση.

Σκαπιτσάρισμα

Κατεργασία που προσδίδει στο υλικό τραχύτητα και ρουστίκ αποτέλεσμα, το σκαπιτσάρισμα επιτυχγάνεται με χτυπήματα που αποσπούν φλούδες ακανόνιστου σχήματος από την επιφάνεια της πλάκας. Επιλέγεται συχνά για επενδύσεις προσόψεων, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, για μαντρότοιχους αυλών αλλά και για επενδύσεις τζακιών.